PublicatieBlog29 april 2021

Briqwise maakt vastgoedfinanciering mogelijk

« Terug naar overzicht

Vastgoedfinanciering voor MKB-ondernemers

Wat hebben Doortje Dekkers-Putmans van Huidtherapie Best en Hans Ribbers van de Tapperij in Ruurlo met elkaar gemeen? Beiden zijn ondernemers die op zoek waren naar vastgoedfinanciering. Allebei klopten zij aan bij hun eigen bank en bleek financiering niet mogelijk. Ze keken verder en kwamen uit bij Briqwise. Daar werd ook kritisch, maar wel op een heel andere manier gekeken naar vastgoedfinanciering. Binnen enkele weken veranderde ‘onmogelijk’ in ‘mogelijk’.

De verhalen van Doortje en Hans zijn niet uniek. Veel MKB-ondernemers die op zoek zijn naar vastgoedfinanciering, stuiten op het probleem dat de bank niet wil financieren. Dit is al enkele jaren de trend, maar door corona is de terughoudendheid van banken nog groter geworden. Vooral als het in sectoren die hard zijn getroffen door COVID-19 en de coronamaatregelen, blijkt er weinig mogelijk.

Eerst leek alles mogelijk

Ondernemer Hans Ribbers uit het Gelderse Ruurlo kan erover meepraten. In maart 2020 zat hij met de accountmanager van zijn bank aan tafel en was er nog van alles mogelijk. Enkele maanden later liet de bank weten zijn bestaande financiering graag te willen beëindigen.

Hans zocht naar een alternatief en een intermediair in zakelijke vastgoedfinanciering bracht hem in contact met Briqwise. Tot zijn verrassing bleek er opeens veel meer mogelijk. Binnen enkele weken was de (her)financiering geregeld, met zijn vastgoed als onderpand.      

Van het kan niet naar het kan wél

De Brabantse onderneemster Doortje Dekkers-Putmans had een soortgelijke ervaring. Ze was al anderhalf jaar in gesprek met haar bank over de aankoop van een bedrijfspand. Er was geen vuiltje aan de lucht, tot maart 2020. Corona brak uit en de bank veranderde de spelregels. Waar er eerst werd gedacht in mogelijkheden, was er nu opeens niets meer mogelijk.

Als Doortje echter eenmaal iets in haar hoofd heeft, krijg je dat er niet zomaar uit. Ze zocht en vond een lokale expert in vastgoedfinanciering die haar vervolgens wees op Briqwise. Het gesprek dat volgde, pakte positief uit. Binnen een paar dagen wist ze dat financiering mogelijk was en enkele weken later was alles rond.

Vastgoedfinanciering mogelijk maken

Hoe kan het dat vastgoedfinanciering bij Briqwise wel mogelijk is, terwijl banken de aanvraag afwijzen? Wordt er wel zorgvuldig gekeken? Pieter Porte van Briqwise: “Zeker. Van alle vastgoedfinancieringsaanvragen die wij binnenkrijgen, wordt slechts een klein percentage gehonoreerd.

We kijken heel kritisch naar met name de waarde van het vastgoed, dat ofwel nieuw wordt aangekocht ofwel dient als onderpand voor de financiering. De taxatiewaarde moet oké zijn en de loan-to-value lager dan 75%. Tegelijkertijd kijken we hoe de ondernemer het doet en hoe zijn financiële situatie eruitziet.

Pas als we ervan overtuigd zijn dat we onze investeerders voldoende zekerheid kunnen bieden, geven we groen licht. Vergeet daarbij niet dat wij garant staan voor de aflossingsverplichtingen die ondernemers hebben. Als we niet zorgvuldig kijken of een aanvraag op een verantwoorde wijze mogelijk is, lopen we zelf financieel risico.

Blijkt het echter wél mogelijk, dan schakelen we heel snel. Zowel ondernemers als investeerders waarderen dat.”

Weten wat er voor jou mogelijk is?

Ben je ondernemer, op zoek naar vastgoedfinanciering en wil je weten wat er voor jou mogelijk is? Klik dan hier voor meer informatie. Als je je gegevens invult en die van het vastgoed, krijg je zelfs per omgaande een indicatie van de mogelijkheden.

Ook interessant