14 december 2020

Een zakelijke hypotheek in coronatijd? Het kan wél

« Terug naar overzicht

Ondernemers die vastgoed willen aankopen, hebben veel moeite om hiervoor een zakelijke hypotheek bij een bank te krijgen. Dit probleem speelt al vele jaren, maar door de coronacrisis is het nog groter geworden. Zeker wanneer je je als ondernemer in een sector bevindt die direct of indirect getroffen is door COVID-19 of de maatregelen, kun je die zakelijke hypotheek wel vergeten. Of toch niet?   

Vet op de botten, vastgoed als onderpand

“Bij Briqwise kijken we er anders tegenaan” zegt Pieter Porte van Briqwise. “Natuurlijk moet je een scherpe inschatting maken van de ondernemer en zijn aflossingscapaciteit. Nu, middenin deze pandemie, worden bepaalde sectoren zwaar getroffen, maar zijn er ook bedrijven die juist een boost hebben gekregen.

Hoe de crisis zich ontwikkelt, is niet te voorspellen. Toch hangt ons toekenningsbeleid niet alleen af van de situatie van dit moment. We kijken uiteraard naar de sector waarin iemand onderneemt, maar ook naar de individuele ondernemer. Vooral ondernemers die wat ‘vet op de botten hebben’, kunnen tegen een stootje. En als het vastgoed waarvoor ze financiering zoeken een solide basis biedt, gaan we zeker kijken wat er mogelijk is.”

Zekerheid als basis onder de zakelijke hypotheek

Briqwise partner Frank van Dongen vult aan: “Coronacrisis of niet, bij Briqwise staat zekerheid altijd voorop. Als je zorgt voor een goede taxatie en een gezonde LTV, beperk je de risico’s al sterk. Zowel voor de investeerder als voor de ondernemer.”     

Porte: “We hebben goed contact met onze investeerders. Opvallend is dat slechts een klein aantal de financieringsambitie even in de parkeerstand heeft gezet. Bij andere neemt de belangstelling voor vastgoedfinanciering juist toe. Dat is niet verwonderlijk. Vastgoed is een product dat al decennia lang een heel solide, waardevaste reputatie heeft.”

Opbrengst voor de investeerder, perspectief voor de ondernemer

“Het is prettig dat onze investeerders dat onderschrijven”, vervolgt Porte. “Zo snijdt het mes aan het twee kanten. Voor investeerders biedt het financieren van de zakelijke hypotheek de kans om in een onzekere tijd toch een mooi rendement te maken op hun vermogen. En voor de ondernemer biedt ons model het perspectief waar ze op dit moment zo’n behoefte aan hebben.

Ondernemers die juist heel goed boeren in deze tijd, kunnen zo een volgende stap maken. En ondernemers van wie de bedrijfsactiviteiten tijdelijk geheel of gedeeltelijk stilliggen, kunnen op deze manier ook een volgende stap maken! Op voorwaarde dat hun vastgoed en financiële situatie geen belemmering vormt, uiteraard.”

Ook interessant

22 april 2021

We zijn niet meer te missen!

We zijn steeds vaker in de media te vinden en worden hierdoor steeds bekender. Ben je onze abri's tegen gekomen? Dat zou heel goed kunnen want we 'hingen' met onze boodschap door heel Nederland. ...Lees verder