29 januari 2020

Waar kiest u voor: gegarandeerd geen rente van de bank, of 6% bij Briqwise?

« Terug naar overzicht

Het hing al een tijd in de lucht, maar in 2020 is het dan zover: de spaarrente heeft letterlijk het nulpunt bereikt. Wie spaargeld boven 100.000 bij de bank heeft ondergebracht, krijgt zelfs te maken met een negatieve rente.  

Uw spaargeld wordt minder waard

Bovendien, zegt  financieel journalist Janneke Willemse in Goedemorgen Nederland, hebben we te maken met inflatie. Die “knabbelt aan je geld” waardoor het over tien jaar minder waard is dan nu. Vandaar dat Willemse stelt dat sparen gevaarlijker is dan beleggen.

Is het een tijdelijke terugval en mogen we ervanuit gaan dat de rente op korte termijn weer gaat stijgen? Op dit moment ziet dat er niet naar uit en is de verwachting dat we zeker tot medio 2021 te maken hebben met extreem lage rentes. Illustratief is dat zelfs een bank als Bigbank haar rentes recent heeft verlaagd. Is dat zo bijzonder, dan? Ja, want de spaarrentes van Bigbank uit Estland behoren tot de hoogste die in Nederland worden geboden op spaardeposito’s.

Investeerders zoeken alternatieven

Daarom zoeken steeds meer Nederlanders naar een andere manier om geld opzij te zetten. Briqwise bespeurt deze trend al een aantal jaren en ziet de laatste maanden een toeloop van investeerders die interesse tonen in het investeringsmodel. “Die stijgende trend speelt al een paar jaar,” legt Guus Oerlemans van Briqwise uit. “Dat heeft te maken met ontwikkelingen in de markt van vastgoedfinancieringen. Ondernemers die vastgoed willen aankopen, lopen aan tegen het probleem dat banken geen zakelijke hypotheek willen verstrekken. Ze gaan dus op zoek naar een alternatief. Aan de kant van de investeerders gebeurt iets soortgelijks. Zij zien hun vermogen niet groeien of zelfs verdampen als ze het stallen bij de bank. Ook zij zoeken alternatieven die wél iets opleveren.”

Meer rendement, met behoud van zekerheid

“Het type investeerder dat bij ons aanklopt, is zelden de agressieve, opportunistische belegger, maar eerder de zekerheidszoeker of de dat-is-logisch belegger”, vult Briqwise partner Frank van Dongen aan. “Dit zijn mensen die niet gevoelig zijn voor schreeuwerige campagnes en geen trek hebben in hoge risico’s. Ze willen maximale zekerheid, liefst dezelfde zekerheid die ze hebben als ze sparen bij een bank, maar dan als het even kan wel met wat meer waar (lees: rente) voor hun geld.” 

Het Briqwise model biedt die zekerheid én bovendien een rendement dat de verwachting overstijgt. De investeerder verstrekt een zakelijke hypotheek aan de ondernemer en krijgt in ruil hiervoor zekerheden als een recht op eerste hypotheek, een lage Loan-to-Value en een garantie van de maandelijkse betalingen door Briqwise. De rente is 6% en bij zo’n laag risico is dat ongekend.

Heldere informatie als basis voor een afgewogen keuze

“Om die reden krabben investeerders zich vooraf nog wel even achter het hoofd”, zegt Frank van Dongen. “Klopt dat wel? Het lijkt te gemakkelijk. Zit er geen addertje onder het gras?”, krijgen we soms letterlijk te horen. Dat vinden we niet vervelend, integendeel. We vinden het erg belangrijk dat mensen weten waarvoor ze kiezen. Hoe zeker ook, er is altijd een risico aan elke vorm van investeren. We nemen de tijd om mensen goed te informeren. Zodra ze begrijpen hoe ons model werkt en hoe veilig deze manier van financieren is, zijn ze gerustgesteld. Dan willen ze vaak onmiddellijk een deal sluiten: “Wat heb je voor me in de aanbieding?”    

Ook interessant