Terug naar overzicht

"Net op tijd een mooie oplossing voor mijn klant!"

Vanuit mijn netwerk krijg ik steeds vaker aanvragen voor vastgoedfinanciering van ondernemers die er met hun bank niet uitkomen. Gelukkig worden de mogelijkheden weer wat groter. Zo kon ik recent een ondernemer blij maken door een goede samenwerking met Briqwise.

Betreffende ondernemer wil een horecapand aankopen en zoekt hiervoor financiering. Hij werkt vanuit een holding en bezit in privé diverse panden. In stenen is hij een vermogende partij, echter niet in liquide middelen. In het verleden heeft de BV gelden uitgekeerd aan privé, waarover nog geen loon- of dividendbelasting is betaald. De rekening-courant verhouding holding-privé is scheefgegroeid. Op grond van nieuwe regelgeving is dit boven een bepaald bedrag niet langer toegestaan en zal de Belastingdienst over het ‘teveel’ willen aftikken. Door financiering aan te trekken in privé kan de ondernemer dit voorkomen, want daarmee wordt de rekening-courant verhouding hersteld.

De optie om een van de panden die in bezit is, te ‘verkopen’ aan de holding, is niet zo aantrekkelijk voor mijn klant. Hij hecht veel waarde aan zijn belegging in stenen. Daarom zocht ik financiering via een externe partij. Dat blijkt niet eenvoudig. Partijen zijn er niet happig om de aankoop te financieren van een horecapand dat op dit moment verbouwd wordt.

Teleurstellend voor de ondernemer is dat er weinig oog is voor zijn terugbetaalcapaciteit, die hij kan aantonen met prima, zeer stabiele jaarcijfers van de exploitatie in de afgelopen jaren. Daar komt nog bij dat de Loan-to-Value laag voor verbouwing laag is en dus nu al aantrekkelijk. Die LtV gaat nog verder omlaag nadat het pand verbouwd is. Met andere woorden: het wordt er voor investeerders alleen maar gunstiger en veiliger op. Een goed scenario, zou je denken. Sterker nog, als ik zelf de middelen had om de aankoop te financieren, had ik dit zonder aarzeling gedaan.

Gelukkig kijkt Briqwise met dezelfde blik naar aanvragen. Heel grondig, echter niet naar één enkel onderdeel (bijvoorbeeld het object, de huurstroom of de terugbetaalcapaciteit), maar naar het complete plaatje. In dit geval was de conclusie dat dit een passende en solide investering is voor de investeerderspoule en heeft Briqwise de propositie aangeboden op haar platform. Met succes, want het object werd in een mum van tijd geclaimd door een investeerder. Iedereen blij!